Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A gótikus katedrálisok 2.

Gombrich Mester Művészeti Tanodájának hetedik foglalkozásán a gótikus katedrálisok építészeti újításaival, a rájuk legjellemzőbb technikai és díszítési megoldásokkal foglalkoztunk.

Rövid emléleti bevezető után következett az eddigi legösszetettebb feladat megoldása.

Az alkotó folyamat több részből állt. Elsőként minden gyermek kivágta az előre rajzolt katedrális makett falait. Majd az "üvegezés" következett. A karton falak mögé, pauszpapírből ragasztották az üveget.

Ezután kellett kiszínezni az üvegablakokat, a rózsaablakot. Színes filceket használva igazán sokszínű és változtatos mintázatú üvegalbakok készülek.

A végső feladat a makett összeállítása volt, mely során a cikk-cakkos mennyezet kialakításnak köszönhetően valódi boltozatos mennyezetet készítehettek a gyermekek. Ehhez jancsiszeget használtunk.

A foglalkozás fénypontja volt, mikor az elkészült katedrálisokat elhelyeztük a világító fényfüzéren, és így teljes fényükben pompázhattak az üvegablakok, és a gótikus katedrálisok.

0 Tovább

A gótikus katedrálisok

0 Tovább

A bizánci ikonfestészet

A foglalkozás első felében röviden, de nagyon pontosan végigvettük az ikonfestészet szabályait, az alkotás különböző fázisait, és a betartandó alapelveket.

A foglalkozáson előre elkészített alapokra dolgoztak a fiatalok, aranyszínű kartonra, üvegfestékkel, és elérjük az eredeti ikonok ragyogó hatását.

A foglalkozás számos újdonsággal szolgált a gyermekeknek, hiszen sokan most használtak először igazi üvegfestéket, figyelmüket és precizitásukat komoly próba elé állította a feladat.

Bár mindenki ugyanazon alapot kapta, mégis nagyon különböző műalkotások születtek.

0 Tovább

A bizánci ikonfestészet

0 Tovább

Római kori mozaikok 2.

A Szilágyi Keresztény Iskolában múlt héten a római kori mozaikokkal foglalkoztunk. Nemcsak a művészettörténeti korszakokat követve került közel ez a téma, hanem szerencsések vagyunk, mi veszprémiek, hiszen a közelünkben látható a Villa Romana Baláca kiálltóhely, ahol eredeti állapotban láthatunk római kori mozaikokat.

A foglalkozás szokás szerint elméleti bevezetővel és külföldi példákkal indult. Megvizsgáltuk milyen téma, technika jellemzi a római kori mozaikokat. 

A klasszikus témák mellett mutattam a gyermekeknek különleges mozaikokat, megvizsgáltuk milyen alapossággal jelenítették meg a szereplőket ésaz apró részleteket is.

Az alkotó foglalkozás során a gyerekek könyvkötészeti karton lapokra készítették el saját tervezésű mozaikrészleteiket.

A mozaikdarabok fűszerekkel színezett sógyurma lapocskák voltak. Kurkuma a sárgához, paprika a piroshoz, kakaó a barnához, rozmaring a zöldhöz.

Mindenki a saját ötletét valósította meg. Sokan felhasználták a balácai mozaikokon látható motívumokat, volt aki egészen újszerű témát választott.

Rendkívül türelmesen, elmélyülten, kitartóan és precízen dolgoztak. Láthatóan élvezték is a kihívást :)

0 Tovább

gombrichtanoda

blogavatar

Gombrich Mester Művészeti Tanodája Művészettörténet Vizuális nevelés Alkotásmódszertan Veszprém városában működő művészeti tanoda mindennapjait bemutató blog. Foglalkozások, művészeti témanapok, születésnapi zsúrok! www.facebook.com/gombrichtanoda

Utolsó kommentek