Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Delacroix - Révész Erika írása a Veszprém-Kukac oldalán

GOMBRICH – Kisinasok a nagy mesterek mellett

http://www.veszpremkukac.hu/gombrich-kisinasok-a-nagy-mesterek-mellett/

2016.04.22.

Révész Erika

Fotók: Nagy Lajos

Szokásos hétfő délutáni zsibongás a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola folyosóin: a gyerekek pakolnak, sokukért érkeznek a szülők. Számukra vége a tanításnak. Csak a harmadik bében gyülekeznek páran: mindjárt kezdődik a foglalkozás Gombrich Mester Művészeti Tanodájában.

A tucatnyi negyedikes csak lassan nyugszik meg. Elfoglalják a helyüket, de még beszélgetnek a mellettük ülőkkel.

Látszik rajtuk a fáradtság, de amint megjelennek Delacroix ágaskodó lovai a kivetítőn, és elhangoznak a tanoda vezetőjének kérdései, egymás szavába vágva válaszolnak. Mintha nem lennének túl egy fárasztó napon.

Az igazi lelkesedés akkor hozza lázba a kis csapatot, amikor előkerülnek a rajzlapok, színes ceruzák, zsírkréták, ollók, ragasztók, és a gyerekek is megalkothatják a maguk paripáit, persze egy kis segítséggel: a múzeumpedagógus előre megrajzolt vázlatával.

A nagy mesterek mellett így válnak ők kisinasokká, belefeledkezve a lovak színezésébe, az állat mozdulatainak beállításába, az elemek kivágásába, egymáshoz illesztésébe, ragasztásába.

A tanoda céljáról Hajdu Franciska múzeumpedagógus, a tanoda létrehozója beszélt a Veszprém-kukacnak:

– A tanoda egy tanéven át tanítja a művészet történetét, a vizuális önkifejezést a művészeteket kedvelő gyermekek számára E. H. Gombrich a Művészet története című könyve alapján. Azok a tehetségígéretek jelentkeztek a tanodába, akik képzőművészettel, iparművészettel kívánnak foglalkozni, valamit azon diákok, akik nyitottságot és érdeklődést mutatnak a vizuális nevelés iránt. Olyan művészeti alapismeretekkel szeretném ellátni a gyerekeket, amelyeket később, tanulmányaik során és az általános műveltség terén sikeresen és magabiztosan kamatoztathatnak.

A projekt a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NTP-MOI-15-0059 számú pályázatának keretében valósul meg.

Tanodások: Alasztics-Nakagami Anna Noriko, Alasztics-Nakagami Fanni, Bús Áron, Döbröntei Kinga, Helischer Barbara Rozi, Kovács Brúnó, Oláh Száva Anna, Puskás Réka, Sövényházi Lilla, Szabó Csoma, Várszegi Gergely, Vass Anita, Vásárhelyi Szabolcs, Vigh Balázs.

0 Tovább

Delacroix



 

0 Tovább

Caspar David Friedrich 2.

Az első áprilisi foglalkozáson egy újabb műfajjal ismerkedhettek meg a tanodások Caspar David Friedrich művészetén keresztül.

A romantika neves német alkotója képei azonnal felismerhető egyediséggel jelenítik meg a tájat, fejezik ki az érzéseket. A foglalkozás elméleti részében festményekkel illusztrálva ismerkedtünk meg a romantika jellemzőivel a festészetben, összegyűjtöttök az általános jellemzőket, melyek mind igazak Caspar David Friedrich művészetére.

Néhány kiemelt műalkotás vizsgálatával megállapítottuk, hogy a tájképeken szereplő alakok miként jelennek meg a képeken, mennyire fontosak a képeken szereplő apró részletek, és milyen jelentést hordoznak egyes képelemek.

A foglalkozás alkotó részében minden gyermek választhatott egy-egy alakot Caspar David Friedrich híres festményeiről, majd elkészíthette saját tájképét. Az alkotás során figyelniük kellett, hogy a kiválasztott alak illeszkedjen a képbe.

Nem utánozniuk kellett az eredeti műalkotást, hanem saját gondolataikat, érzéseiket tájképpé formálni.

Rendkívül szép és elgondolkodtató, mély érzelmekről tanúskodó művek születtek.

0 Tovább

Caspar David Friedrich

0 Tovább

Tavaszi szünet- kihelyezett tanodai foglalkozás

A március 15.-i hosszú hétvége, a tavaszi szünet, valamint a Húsvét miatt több hétfői tanodai alkalom elmaradt. Ennek ellenére a tanodások nem maradtak foglalkozás nélkül, hiszen Veszprém városában számos érdekes programlehetőség várta az érdeklődő fiatalokat.

Március 15.-én a tanodások többsége ellátogatott a veszprémi Várban látható Tegulárium- bélyeges téglagyűjteménybe. Itt a Művészetek Háza ünnepi, családi foglalkozáson vehettek részt, mely során megismerkedhettek a téglakészítés technikájával, eszközeivel, a téglagyűjtés történetével és izgalmaival. Az interaktív tárlatvezetést követően mindenki elkészíthette saját bélyeges tégláját is.

Valódi családi programként, a szülőpkkel, nagyszülőkkel, kis és nagy testvérekkel együtt vehettek részt a foglalkozáson.

Ez a nem mindennapi foglalkozás érdekes színfoltja volt a pihenésnek, megmutatta, hogy a képzőművészet határait átlépve izgalmas kalandozásokat tehetünk a város kiállítótereibe.

Az ilyen hasonló programok a tavasz folyamán folytatódnak, egyre többször látogatunk el majd a város neves kiállítóhelyeire, múzeumaiba!

A fotókért köszönet  Navratil Ferencnek!

0 Tovább

gombrichtanoda

blogavatar

Gombrich Mester Művészeti Tanodája Művészettörténet Vizuális nevelés Alkotásmódszertan Veszprém városában működő művészeti tanoda mindennapjait bemutató blog. Foglalkozások, művészeti témanapok, születésnapi zsúrok! www.facebook.com/gombrichtanoda

Utolsó kommentek