http://vehir.hu/cikk/34334-muveszet-gyermeki-szemmel

  • kult
  • 2016.06.14
    04:32

Szerző: Bertalan Melinda

Fotó: Domján Attila

Kiállítással zárult hétfőn a gyerekek vizuális kultúrájának fejlesztését megcélzó Gombrich Mester Művészeti Tanodájának első éve.

2015 szeptemberében indult Hajdu Franciska veszprémi múzeumpedagógus vezetésével a Gombrich Mester Művészeti Tanodája, ahol a képző- és iparművészeti pályát megcélzó, vagy egyszerűen csak a művészetre fogékony gyermekek játékos módon tanulhatnak a művészet történetéről és fejleszthetik látásmódjukat.

Halmay György

A tanoda aktív résztvevői a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, így az iskola tulajdonképpen egy újabb művészeti ág oktatásával bővült a néptánc és a zene mellett. Ezzel egyfajta hiányt is sikerült pótolni, hiszen akik inkább a képzőművészet területén képzelik el a jövőjüket, itt kibontakoztathatják tehetségüket, de aki egyszerűen csak alkotni szeretne, annak is remek lehetőséget nyújt a tanoda, ráadásul gyermek és szülő egyaránt gazdagodhat általa – tájékoztatott Halmay György, az iskola igazgatója.

A foglalkozásokon a 3. és 4. osztályos diákok amellett, hogy megismerkedtek a művészettörténet neves alkotóival, a művészeti stílusokkal és annak lenyomataival – Gombrich könyvén túl a Művészetek Háza, a veszprémi kiállítóhelyek és a budapesti múzeumok meglátogatásával –, maguk is létrehozhatták a saját alkotásukat Picasso, Van Gogh vagy éppen Jackson Pollock festményei nyomán. A tanév végén ezekből a táblaképekből, makettekből, dísztárgyakból és ékszerekből nyílt most kiállítás a Szilágyi iskolában, amelyet szombaton egy nagyobb követ a Hangvillában.

Hajdu Franciska

Hajdu Franciska a kiállításon elmondta, nagy öröm volt összeválogatni az alkotásokat, amelyek alatt direkt nem jelölte az alkotót, ezzel is egy kis játékra hívva a befogadókat, hogy megtalálják a stílusbeli hasonlóságokat, amelyek akár egy-két évtized múlva ismertetőjegyei is lehetnek a kis művészeknek. Hozzátette: az elmúlt egy év alatt nemcsak ő volt az, aki tanított – maga is rengeteg tanult a gyerekektől, arról, hogy hogyan lássa a világot, vagy miként alkosson véleményt, az elmúlt egy év élményeit pedig egy-egy személyre szóló pólóval hálálta meg a gyerekeknek.