Gombrich Mester Művészeti Tanodája legújabb foglalkozásán, a Szilágyi Iskola diákjai megismerkedhettek az egyik legismertebb hollnad festő életművének egy nagy csoportjával.

Az önarcképek sorozata, valamint néhány jellegzetes portré festmény mentén vizsgáltuk meg, milyen jellegzetes jegyeket, vonásokat ragadott meg Rembrandt egy-egy személy megfestésekor.
Mi eredményezte azokat az átható tekinteteket, az érzéseket rendkívüli hitelességgel közvetítő arcképeket

Mi mindent árul el egy portré az azon szereplő személyről.

Megvizsgáltuk a fény-árnyék hatásokat, kerestük a korábbi órákon megtanult stílusjegyek felbukkanását, a különböző technikai hasonlóságokat és ellentéteket.

Közös játék során végignéztünk jó néhány önarcképet, melyeket Rembrandt élete különböző szakaszaiban festett.

Mi mindent tudtunk kiolvasni a tekintetéből, miről árulkodik az öltözet. A játékhoz kinyomtatott reprodukciókat használtunk, a lap tetejére mindenkinek meg kellett tippelnie, hány évesnek gondolja a képen szereplő Rembrandtot.

Ezek után a vetített képek alapján, kiszámolhatta mindenki, mennyit tévedett, összehasonlítottuk, ki mit gondol a képről, megkerestük a legnagyobb jómódban készült képet, vitatkoztunk az ábrázolás sorrendjént, ki melyik képen látja öregebbnek az alkotót.

Végül saját, alternatív sorrendet is felállítottunk!

Ezután következett a foglalkozás alkotó része. Mindenki rajzolt már portrét, próbálta lerajzolni barátját, anyukáját, önmagát. Mégis sokszor a rajz távol állt a valóságtól, valahogy nem lett arányos az arc.

Egy segédháló segítségével felfedeztük és memorizáltuk az arc fontosabb vonalait, vizsgáltuk a szem és a száj elhelyezkedésének összefüggéseit.

Az alkotó munka során, a segédhálóra helyezett rajzlara kellett elkészíteni egy átlagon emberi arcot, hogy még inkább röhzüljenek a megtanult arányok, irányvonalak.

Ezután lehetőség volt bármilyen arcot lerajzolni, amihez a gyermekeknek kedve támadt.

Örömmel csonálkoztak rá, hogy bármilyen vicces arcot is rajzolnak, ha betartják az arányokat és a mértékeket, igazán valóságos arcot rajzolhatnak.

A segédhálót mindenki hazavihette, így bármikor használni tudja a jövőben.