Gombrich Mester Művészeti Tanodájának újabb Szilágyi Iskolai foglalkozásán El Grecoval, a híres görög származású manierista művésszel foglalkoztunk.

A festő életútját végigkövetve vizsgáltuk stílusbeli változásait, a krétai bizánci stílustól a toledói manierizmusig. Felelevenítettük a korábbi ikon készítő foglalkozás ismereteit is.

A tanoda korábbi alkamain tanultunk már Michelangelo művészetről, így a gyermekek már ismerősen fogadták nevét, és felismerték El Greco római képein az olasz mesterek hatását.

A vetített előadás közben, rögtön az első (feltételezett) önarcképnél a gyermekek észrevették az elnyúlt arcot, a kép hosszúkás mivoltát.

A spanyolországi, majd később főleg toledói festmények esetében beszélgettünk az oltárképekről, a portrékról.

Visszatérve a megnyúlt kompozíciókra, szemléltettük az El Grecora oly jellemző különleges perspektívát.

Ezután három, a Szent Családot ábrázoló festményről beszélgettünk.

Sorra vettük az állandó szereplőket, azok testtartását, arckifejezését, és a ruhák színeit. Külön figyelmet fordítottunk a ruhák megfestésére, a fényekre, a kontrasztokra.

Ezek után kezdődött az alkotás. A gyermekeknek a Szent Család szereplőinek alakjának sablonjait kapták meg, illetve a festmény arcait és kezeit.

A feladat során, a kivágott alakokra kellett felragasztani a különböző színű drapáriákat. Olyan textileket választottam, melyeknek esése és fénye illik a festményeken látottakhoz, bár sajnos teljes színegyezést nem tudtunk elérni.

A gyermekek a feladat során rögzítették a szereplőket, a hozzájuk tartozó színeket.