GOMBRICH – Kisinasok a nagy mesterek mellett

http://www.veszpremkukac.hu/gombrich-kisinasok-a-nagy-mesterek-mellett/

2016.04.22.

Révész Erika

Fotók: Nagy Lajos

Szokásos hétfő délutáni zsibongás a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola folyosóin: a gyerekek pakolnak, sokukért érkeznek a szülők. Számukra vége a tanításnak. Csak a harmadik bében gyülekeznek páran: mindjárt kezdődik a foglalkozás Gombrich Mester Művészeti Tanodájában.

A tucatnyi negyedikes csak lassan nyugszik meg. Elfoglalják a helyüket, de még beszélgetnek a mellettük ülőkkel.

Látszik rajtuk a fáradtság, de amint megjelennek Delacroix ágaskodó lovai a kivetítőn, és elhangoznak a tanoda vezetőjének kérdései, egymás szavába vágva válaszolnak. Mintha nem lennének túl egy fárasztó napon.

Az igazi lelkesedés akkor hozza lázba a kis csapatot, amikor előkerülnek a rajzlapok, színes ceruzák, zsírkréták, ollók, ragasztók, és a gyerekek is megalkothatják a maguk paripáit, persze egy kis segítséggel: a múzeumpedagógus előre megrajzolt vázlatával.

A nagy mesterek mellett így válnak ők kisinasokká, belefeledkezve a lovak színezésébe, az állat mozdulatainak beállításába, az elemek kivágásába, egymáshoz illesztésébe, ragasztásába.

A tanoda céljáról Hajdu Franciska múzeumpedagógus, a tanoda létrehozója beszélt a Veszprém-kukacnak:

– A tanoda egy tanéven át tanítja a művészet történetét, a vizuális önkifejezést a művészeteket kedvelő gyermekek számára E. H. Gombrich a Művészet története című könyve alapján. Azok a tehetségígéretek jelentkeztek a tanodába, akik képzőművészettel, iparművészettel kívánnak foglalkozni, valamit azon diákok, akik nyitottságot és érdeklődést mutatnak a vizuális nevelés iránt. Olyan művészeti alapismeretekkel szeretném ellátni a gyerekeket, amelyeket később, tanulmányaik során és az általános műveltség terén sikeresen és magabiztosan kamatoztathatnak.

A projekt a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NTP-MOI-15-0059 számú pályázatának keretében valósul meg.

Tanodások: Alasztics-Nakagami Anna Noriko, Alasztics-Nakagami Fanni, Bús Áron, Döbröntei Kinga, Helischer Barbara Rozi, Kovács Brúnó, Oláh Száva Anna, Puskás Réka, Sövényházi Lilla, Szabó Csoma, Várszegi Gergely, Vass Anita, Vásárhelyi Szabolcs, Vigh Balázs.