Gombrich Mester Művészeti Tanodájának első művészettörténeti foglalkozása a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában.

E foglalkozás témája az első művészeti alkotásoknak tartott barlangrajzok és a Willendorfi Vénusz.

Az őskor művészete

A sámán (varázsló) az első művész

Egyes kiváltságos emberek, a mana birtokosai, természetfeletti erőkkel bírók, „szent emberek” Elsődleges feladata: gyógyítás, veszélyek elhárítása

Önkívületi (extatikus) állapotbankerülnek kapcsolatba a szellemekkel. Talán ők készítették az első képzőművészeti alkotásokat, a művészet a mágia része volt

Willendorfi Vénusz, Ausztria, paleolitikum (i. e. 30 000 k.)

Kisméretű kő szobor. Eltúlzott nőies formák, termékenységkultusz

A nemi jellegzetességek naturalisztikus kidolgozása keveredik a leegyszerűsített (stilizált) részekkel

A kövérség lehet a termékenység jelzője, de a bőség, a jólét kifejezője is

Az őskori alkotó képes domború, 3 dimenziós formákkal megragadni a valóságot – a szobrászat születése

Színekkel és formákkal két dimenzióban alkotó képzőművészeti

A festészet

A paleolitikum végén jelenik meg. Barlangokban, sziklafalakra került. Karcolással és (vagy) természetes anyagok kenésével (korom, vér, zsiradékok, földfestékek) készült

Lascaux (Franciaország), Altamira (Spanyolország),

paleolitikum (i. e. 15 000 k.)

A sziklafalon, főleg a barlangok mennyezetén látszólag rendszertelenül sorakozó képelemek eltérő időből, különböző kezektől.

Az állatok rajza jól megfigyelt, remek a mozgásuk Az ember ábrázolása kezdetleges, „pálcikaember”. A vadászat sikeréért végzett szertartások kelléke. A jelenség és képének mágikus azonossága: a képmás birtoklása hatalmat ad a jelenség felett – az állat lelkének foglyul ejtése.

Az elméleti ismereteket power pointos előadással illusztráltam, valamint minden gyermek egy feladatlapot töltött ki, ahol a látottakat újrarajzolni, az ismereteket kiegészíteni kellett.

Az elméleti alapok után minden résztvevő elkészíthette saját barlangrajzát. A barlang falát összegúrt vastag csomagolópapírralimitáltuk, a használt festő anyagok fűszerek voltak. Kurkuma a sárga, piros paprika a vörös és kakaó a barna színekért. A festéfhez nem használtunk ecsetet, csak ujjainkat.

Az alkotás során mindenkinek követnie kellett a barlakgrajzokon szereplő állatok, emberek ábrázolástechnikáját.

Rendkívül sikeres és élvezetes foglalkozás volt.