Gombrich Mester Művészeti Tanodájának negyedik folgalkozásán a görög művészet egyes részeivel foglalkoztunk.

A bevezető, elméleti előadás tárgya a templomépítészet és a vázafestészet volt. A bevezetés során a gyermekeknek a görög templom 3 legjellegzetesebb építőelemét kellet megtalálni, lejegyezni és lerajzolni őket.

Ezután következett az oszloprendek részletes ismertetése. A három különböző oszlopot egyesével vizsgáltuk, de ugyanazon szempontok szerint. A gyermekeknek le kellett rajzolni a férfias jegyeket mutató dór oszlopot, majd a női csoportba tartozó ión és korinthoszi oszlopok mintáit is.

Ezek után rátértünk a vázafestészetre. Rövid történeti áttekintés után részletesebben beszéltünk a feketealakos és a vörösalakos vázafestészet stílusjegyeiről. Miben különböznek, mi az ami minden görög vázáról általánosan elmondható.

A központi helyen látható, általában mitológiai történetet elmesélő képrészleteken kívül rendkívül fontosak a sorminták, melyek vagy geometrikus formákat ismételnek, vagy növényi mintákat.

Ezután az elméleti bevezetés és a feladatlapok kitöltése után következett a foglalkozás alkotó része.

Minden gyermek kapott egy terrakotta színű kartonból kivágott klasszikus görög vázaformát, melyet fekete festékkel kellett feketealakos vázává festeni.

A központi ábrán kívül fontos volt sormintákat is készíteni, a megadott minták után, vagy saját ötlet alapján.

A gyermekek ezen a foglalkozáson kapták meg rajzmappáikat, amiben a Tanodai foglalkozásokon készült műalkotásaikat tudják tárolni.