http://www.veszpremkukac.hu/ujratervezes-veszprem-hatvanezer-szine/

ÚJRATERVEZÉS – Veszprém hatvanezer színe

2016.05.06.

Veszpremkukac

A gyerekek nagyon élvezték a festést. Fotók: Hajdu Franciska

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestShare

Veszprém 60 761 lakosa ünnepelte otthonát, művészeti csoportjait, kiállítóhelyeit, látványosságait, titkos helyeit és turistáit április végén a harmadik alkalommal megrendezett turisztikai szezonnyitón.

A rossz idő a szabad ég alól az Agórába kényszerítette az ünneplőket, köztük Gombrich Mester Művészeti Tanodája és a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola közös város-újratervezési projektjét. A nagyteremben egy 20 méteres vászonra előre felrajzolt tíz épületrajz és két logó várta az érdeklődőket, hogy újratervezzék a városképeket, megtöltsék színekkel, kedvükre mintázzák a falait.

A méreteiben és elgondolásában is hatalmas művészeti projekt a szervezők közös pályázati programjának részeként valósult meg. 2015 decembere óta zajlik a Gombrich tanodai oktatás a Szilágyi keresztény iskolában a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által támogatott NTP-MOI-15-0059-es pályázat keretein belül.

A turisztikai szezonnyitón több mint 40 gyermek, apuka, anyuka és nagyszülő vett részt a festésben, és több száz érdeklődő tekinthette meg az alkotómunkát. A program lebonyolításában, a gyermekek instruálásában Hajduné Soós Ágnes Cecília, Dézsenyi Éva és Bódis Laura, Gombrich Mester Művészeti Tanodájának önkéntesei segítettek.

Az ötlet megszületésekor a Szilágyi keresztény iskola tanodásainak kellett egy-egy épületet, helyszínt megnevezni, ami eszükbe jut, ha Veszprémre, Veszprém kulturális életére és a turisták által kedvelt helyszínekre gondolnak. Ezekből választották ki az első Újratervezés tíz épületét. A grafikákat Sós Gergő veszprémi vizuális alkotó készítette.

Az Újratervezésben szereplő intézmények, épületek: Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Laczkó Dezső Múzeum, Kolostorok és Kertek, Petőfi Színház, István és Gizella szobra a „Világvégén”, Érseki Palota, Művészetek Háza, Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Tűztorony.

A nagy sikerre való tekintettel Hajdu Franciska, Gombrich Mester Művészeti Tanodájának vezetője elmondta: tovább szeretnék bővíteni a vásznat, hiszen számos olyan középület, intézmény, ikonikus városi helyszín van még, amelyek újratervezése izgalmas feladat lesz a városi polgárok számára is. Az elkészült művet először a Szilágyi keresztény iskolában tekinthetik meg az alkotók és az érdeklődők a június 13-án, hétfőn nyíló projektzáró kiállítás megnyitóján.